Minikurs i vårt chakrasystem del 1

minikurs i vårt chakrasystem

Minikurs i vårt chakrasystem del 1

 

I den här minikursen i vårt chakrasystem har jag sammanställd för alla huvudchakras om vad det är, vad har man har det till och vad de betyder. Vilken kroppsdel och körtel som chakrat tillhör, vilket element, färg och sinne som är kopplat till varje chakra. Du får genomgång i hela chakrasystemet, det kommer fler delar i den här minikursen.

Det kan vara bra att veta om man till exempel har ont i ett knä så vet du vilket chakra det tillhör för att i meditation eller behandling du ska fokusera på och behandla. Om du använder ceremonier och ritualer kan detta komma väl till pass beroende på situation och händelse i din ritual eller ceremoni.

Sanskrit

Ordet Chakras kommer från Sanskrit. Det är ett språk som idag är utdött. Chakra betyder energihjul. Det är precis vad det är. Energi för kroppen.I minikursen förklaras hela chakrasystemet, de är 7 st huvudchakras i din kropp. Det finns självklart flera chakras på kroppen, både större och mindre.

Förklaringar och modeller var chakrana sitter ser du här på bilden, och du hittar mer i den här minikursen längre ned. De är på bilden uppdelade i undre och övre chakras. Solar Plexus nr 3, delas chakrat i mitten.

I Solar Plexus möts undre och övre delen och den undre delen nr 1,2 och 3 tillhör jorden och det materiella. I den övre delen 3,4,5,6 och 7 tillhör universum det sinnliga. Den här minikursen, i vårt chakrasystem har jag också olika behandlingar med chakrasystemet. Hur du på ett enklare sätt kan behandla dig själv och andra

 

Minikurs i vårt chakrasystem

Var på kroppen sitter chakrarna

På den här kartbilden (nedan) visar var på kroppen chakrana sitter. Kom ihåg att dem sitter inuti kroppen. Det här ger en bra bild av hur och var dem sitter.

På varje person är dem olika stora och olika små. Allt är individuellt. Till exempel en operasångare eller står talare har alltid välutvecklat halschakra. De kan skifta i storlek och färg. En medial person med väl utvecklade och inarbetade sinnen har ett mer intensivt eller större tredje öga.

 

inikurs i vårt chakrasystem

Hur du kan jobba med dina chakran

Att jobba med dina egna chakran är detsamma som att gå på gym för att träna sina muskler. Ju mer du tränar ju mer känner du dina chakran.

Chakran står även för kommunikation. Det är med dem du kommunicerar i dina känslor bland annat. Men även mötet med andra människor och djur. Är du tillräckligt skicklig kan du använda dina chakras vid kommunikation med andevärlden.

Om du frågar mig, så anser jag att man inte ska manipulera med sina chakran att öppna och stänga varje gång du ska göra ett arbete med till exempel andlighet. Öppna upp för andlighet är nog bra, men stäng dem inte. Varför det?!

 

Det ska vara öppet!

Dina chakran ska vara öppna för optimal kommunikation. Alltid! Att stänga sina chakran vore som att stänga av all kommunikation med ditt inre för att även nå yttervärlden. Så låt dem vara öppna för det är det dem är till för. I mitt arbete som medium ser jag alltför ofta kollegor som går nedstängda när de ska arbete antingen medialt eller mediumistiskt.

Det jag upplever bäst är att chakrana sköter sitt jobb automatiskt när de får arbeta ensamma i den takt du är medveten om dem. Däremot kan det vara bra om du ska träffa en person som suger din energi, eller om du ska genom något svårt och kanske till och med traumatiskt. Då är enda anledning du ska öppna eller stänga extra för att bevara din egen energi. För en kortare period, endast.

Att jobba som terapeut med andras chakran är annorlunda. Självklart finns många olika tekniker beroende på vilken lärare du har eller haft, så det säger jag inget om.

Det jag vill du ska tänka på är du måste rena dig själv efteråt. Kanske lite extra noga också. För att balansera dina chakran tycker jag ska vara så enkelt som möjligt. Gör det inte svårare än det är.

 

Öppna och stänga dina chakran

 

Vid enstaka tillfällen anser jag du ska stänga dina chakran. Det är vid svåra möten och tillfällen när du vet du kommer bli dränerad. Alternativ också om du är i sällskap någon person drar din energi. Men enligt mig, och många andra, tillåter du också att andra tar av dig.

 

 Så här kan du öppna upp

Börja alltid längst ner vid baschakrat. Gör gärna en meditation och affirmera detta i ditt inre. Du kan se det som en film för ditt inre, men bäst om även kan känna det du gör, i ditt inre.

Se med ditt inre att öppna lotusblommor, blad efter blad. Enligt sanskrit liknas chakrana som lotusblommor. Men det står dig fritt att tolka dina egna chakran. Bara du har fantasi nog att se de öppna sig.

Baschakrat har färgen röd, men tänk på att din röda färg kan vara så rött och så mörkt att den kan uppfattas som svart. Det är varken bra eller dåligt, det är i så fall personligt. Det är inte fel på dig om ditt chakra skulle svart ut. Jag menar det skulle mer bero på att du är mer jordad än andra.

 

Om du är terapeut

 

Om du själv är ljusarbetare eller medium är det a stor vikt och fördel om du är mer jordad med dig själv och ditt chakra är välskött. Eftersom du ändå arbetar i de högre sfärerna bör du vara förankrad här hos oss alla andra, på jorden och gärna i jorden.

Du håller en bättre balans med dig och de ska kommunicera med här på jorden, det vill säga din kund. Fortsätt uppåt, chakra för chakra. Tänk på att hjärtchakrat kan ha två olika färgen, rosa eller grönt.

När det är dags att stänga chakrana, kan du börja uppifrån, från kronchakrat och gå nedåt. Det du behöver tänka på vid stängande av chakran är att när du stänger sista chakrat, baschakrat, det röda, bör du lämna lite öppet.

Det måste komma ”luft” in, en liten bit. Men som jag skrev tidigare, bör du inte stänga dem då de verkligen har med kommunikation att göra där vi kan nå allt, även universum.

Stärka och rena dina chakran

 

Det kan vara bra att stärka upp dina chakran då och då. Vad man menar med det är helt enkelt att kontrollera emellanåt att chakrana är som de ska för ett bra liv och hälsa. Ibland kan det vara bra att be någon annan kontrollera dem åt dig.

Om du är ny på detta kan det vara en fördel med chakrabalansering. Det finns olika skolor kring detta. Det jag föredrar är att någon annan gör detta på dig som är väl insatt i detta och med lång erfarenhet.

När det handlar om energier som det är i det här fallet, ska man inte blanda in sina egna energier i en annan person. Därför ska du välja någon som kan detta som vet vad man håller med.

Så här gör man en enkel chakrabalansering

Klienten ska helst ligga på rygg, så avslappnat som möjligt. Massagebänk eller liknande, då utövaren ska komma åt ordentligt utan att själv få ont i rygg och ben. Tills du vet hur det ska kännas (vid behandling av chakrabalansering) sätter du vänster hand ovanför huvudchakrat.

Känn chakrat med vänsterhanden. Vänster hand ska vara där ovanför under hela chakrabalanseringen. Börja utifrån och närma dig huvudchakrat. Till slut känner du av chakrat.

Lek men energin

Lek lite med energin så du vet hur den känns. Det kan kännas olika från person till person. Det kan kännas stickande i handen, eller varmt och kallt. Eller som en luftkudde mot handflatan.

Höger hand känner in varje chakra, steg för steg. Känn in varje chakra, med höger handen. Börja med pannchakrat och gå nedåt. När du känner in varje chakra med höger hand ska du känna det balanseras genom även vänster hand. Det ska bli ett flöde däremellan.

Det är därför av stor vikt du som utför detta inte blandar in dina egna energier. När du kommer till baschakrat, ska du be klient som ligger på rygg under hela sessionen att höja upp knäna, med fötterna på bänken, så du kommer åt baschakrat, bakom rumpan.

Använd dina handflator som sensorer

 

För varje chakra du går igenom, ska vänsterhanden vara kvar vid huvudchakrat. Vid hela sessionen av balansering, ska du ha din egen intention och känsla att du ska balansera. Dina egna tankar och värderingar ska du lägga åt sidan. Du ska ju med detta hjälpa en annan människa.

Under sessionen kan du även få upp bilder, känslor eller händelser som tillhör personen. Till exempel kan klienten ha en blockering i ett chakra och om du kan se en lösning för klienten är det din plikt att berätta den efteråt, eller under sessionen, du får välja själv. Men kom ihåg att detta inte är healing, så blanda inte ihop detta med healing.

Du känner själv, med mer övning kommer du känna i ditt inre när det är balanserat och klart. Det är svårt att säga exakt hur lång tid en balansering kan ta. Men mellan tummen och pekfinger, ca 40 minuter. Det beror på lite så klart, men då har du en ungefärlig tid att gå efter.

 

Rena dina chakran

I den här minikurser i vårt chakrasystem kan du lära dig rena dina chakran. Det finns så klart många sätt. Men här följer några bra tips av mig.

I meditation med eller utan musik, går du igenom i ditt sinne dina chakras en efter en i din tanke eller känsla, helst i känslan.

Titta på dem med dina sinnen, hur upplever du dem? Hur känns dem? Lek med tanken och var lekfull i hur de kanske upplevs av dig. Börja gärna nedifrån med baschakrat först och vandra uppåt. Känn av och känn in hur de ser ut.

Vad behövs göras. Det hjälper om du har egen stor fantasi hur du ska rena dem. Jag brukar själv se om de snurrar först. Det är ju hjul..!

Sedan känner jag om de har rätt färg och glans. Känner jag en känsla av att de är smutsiga, föreställer jag mig att jag blåser bort det.

 

Nästa avsnitt av Minikurs i vårt chakrasystem, är om baschakrat

Lämna ett svar